Sfaturi privind îngrijirea orală în timpul pandemiei Covid-19

Pandemia Covid-19 ne afectează pe noi, familiile și prietenii noștri în numeroase moduri. În ceea ce privește sănătatea noastră orală, unii oameni nu sunt siguri ce să facă în cazul unei urgențe stomatologice, alții caută sfaturi cu privire la modul în care să-și petreacă timpul acasă pentru a avea mai multă grijă de sănătatea lor. În această perioadă stresantă, am creat o serie de sfaturi simple pentru sănătatea orală.

1. Ce ar trebui să faceți în caz de urgență stomatologică în timpul crizei Covid-19?

Ori de câte ori este posibil, ar trebui să stăm cu toții acasă pentru a opri răspândirea Covid-19. Totuși, dacă aveți dureri foarte mari, umflături substanțiale și care se agravează, sângerare necontrolată sau nu sunteți sigur(ă) și foarte îngrijorat(ă), contactați medicul stomatolog.

2. Ar trebui să mergeți la dentist în timpul acestei crize?

Pentru a ajuta la oprirea răspândirii Covid-19, recomandarea autorităţilor sanitare este ca pentru orice tratament stomatologic să contactaţi în prealabil medicul stomatolog în vederea unei programări. 

3. Alte sfaturi privind sănătatea orală în timpul crizei Covid-19.

Înțelegem că majoritatea oamenilor au multe griji în acest moment, ceea ce face mai ușor să omită unele etape de igienă de bază, cum ar fi spălarea dinților în mod adecvat, dar credem că acum, mai mult decât oricând, igiena orală este foarte importantă, așadar:

  • Gustări
    Mulți oameni iau mai multe gustări în aceste momente stresante. Dacă este posibil, încercați să limitați consumul de zahăr în timpul mesei și să vă spălați pe dinți în mod normal, timp de 2 minute de două ori pe zi. Deși acest sfat este bine cunoscut, este deosebit de important în timpul crizei Covid-19, deoarece vă poate ajuta să evitați o deplasare de urgență la medicul stomatolog, astfel încât medicii stomatologi să se concentreze pe ajutorarea celor cu urgențe, ca parte a personalului medical din prima linie.
  • Stres
    Nivelul ridicat de stres poate duce la scrâșnirea dinților, numită bruxism. Acest lucru poate fi mai frecvent în perioade de stres, cum ar fi această pandemie COVID-19. Este posibil să nu vă dați seama de acest lucru, uneori partenerul poate observa acest lucru în timpul somnului. Încercați să vă relaxați mușchiul maxilarului cât mai mult posibil, masați zona și aplicați căldură dacă este necesar. În cele din urmă, consultați medicul stomatolog cu pentru a găsi împreună cea mai bună soluţie pentru dvs.
  • Purtători de proteze dentare și dispozitive de fixare:
    Dacă purtați o proteză dentară completă sau parțială sau un dispozitiv de fixare, este deosebit de important să acordați o atenție deosebită pentru a le menține curate. Aveți grijă deosebită când vă spălați pe mâini pentru a reduce riscul de infecție, deoarece aceste dispozitive sunt predispuse la acumularea de bacterii.
  • Folosirea aței dentare și a periuțelor interdentare
    Ața dentară și periuțele interdentare sunt deosebit de eficiente în îndepărtarea plăcii bacteriene și a bacteriilor din zonele greu accesibile dintre dinți și sunt recomandate în special persoanelor cu probleme gingivale, cum ar fi gingivita și parodontita.
  • Periuțele de dinți:
    Păstrați periuța de dinți curată și uscată și este prudent să o înlocuiți dacă ați avut simptome de Covid-19.
  • Dietă sănătoasă:
    Mulți oameni profită de această perioadă pentru a face mișcare și a avea grijă de sănătate, consumând mai multe fructe și suc de fructe. Deși acest lucru este bun pentru dieta dvs. generală, poate dăuna smalțului, deoarece anumite alimente și băuturi vor reduce pH-ul din gură. Cu timpul, aceste alimente și băuturi acide pot duce la uzura smalțul dinților, expunând dentina dedesubt. Odată ce smalțul este deteriorat, acesta este pierdut pentru totdeauna, prin urmare, este important să îl protejăm.