Întrebări frecvente

Întrebări frecvente despre sensibilitatea dentară

  • Ce este sensibilitatea dentară?

    Hipersensibilitatea dentinară sau sensibilitatea dinților este o problemă  dentară obișnuită care poate apărea atunci când dentina, partea interioară a dintelui, devine expusă. Este o problemă care se poate dezvolta în timp, ca urmare a unor probleme obișnuite, cum ar fi gingiile care se retrag și uzura smalțului.

    Află ce cauzează sensibilitatea dentară

  • Ce cauzează sensibilitatea dentară?

    Sensibilitatea dentară poate apărea atunci când partea interioară a dintelui, numită "dentină" este expusă. Dentina se află sub smalț și gingii. Mii de canale microscopice traversează dentina spre centrul dintelui. Odată ce dentina este expusă, factori declanșatori externi (cum ar fi o băutură rece) pot stimula nervul din interiorul dintelui, rezultând o durere de scurtă durată, caracteristică sensibilității dentare. 

    Vezi secțiunea Ce cauzează sensibilitatea dentară  pentru a afla mai multe

  • Cum mă pot proteja împotriva sensibilității?

    Discută cu medicul dentist despre simptomele pe care le întâmpini. Ele pot confirma faptul că sensibilitatea dentară este cauza problemei tale și apoi te va putea consilia cu privire la modul în care îți poți îngriji dinții sensibili, de exemplu, care este cea mai bună tehnică de periaj, cât de des și când să îți periezi dinții. În plus, poți ameliora simptomele dureroase cauzate de sensibilitatea dinților prin schimbarea pastei de dinți obișnuite cu o pastă de dinți pentru utilizare zilnică, special formulată pentru dinții sensibili, cum ar fi Sensodyne. 

    Vezi Îngrijire orală continuă pentru dinți sensibili pentru a afla mai multe detalii

  • Ce declanșează dinții sensibili?

    O serie de factori pot declanșa o durere ascuțită la nivelul dinților în cazul persoanelor cu dinți sensibili. Iată câțiva dintre cei mai frecvenți factori declanșatori ai sensibilității dinților:

    • alimente sau băuturi reci 
    • alimente sau băuturi calde 
    • dulciurile 
    • alimente acre 
    • contactul cu aer rece 
    • spălatul dinților 

    Vezi Factori declanșatori frecvenți pentru dinții sensibili pentru a afla mai multe.

  • Este sensibilitatea dentară o problemă obișnuită?

    Da. Dinții sensibili pot afecta 1 din 3 persoane1, chiar și tineri adulți. Cele mai multe persoane care suferă de această problemă au vârste cuprinse între 20 și 50 de ani.

    1Addy M. Int J Dent. 2002;52:367–375

  • Este sensibilitatea dentară un semn al unor probleme dentare serioase?

    Pot exista mai multe cauze diferite ale durerilor dentare, altele decât sensibilitatea dentară. Prin urmare, dacă simți o durere dentară sau disconfort, mai ales dacă persistă, cel mai bun lucru pe care îl poți face este vizita la dentist și căutarea unor sfaturi profesionale. 

    Vezi Alte cauze ale Sensibilității pentru a afla mai multe detalii

  • Periajul prea agresiv poate cauza sensibilitatea dinților?

    Periajul mai agresiv sau mai frecvent decât recomandă medicul stomatolog poate contribui la retragerea gingiilor și la uzura smalțului dentar. De-a lungul timpului, gingiile retrase și pierderea smalțului pot duce la expunerea dentinei și la sensibilitate dentară.

    Vezi Alte cauze ale Sensibilității pentru a afla mai multe detalii.

  • Albirea dinților poate cauza sensibilitate?

    Albirea dinților se referă la tratamente de albire efectuate sub supravegherea medicului stomatolog. Aceste tratamente conțin agenți de albire (peroxid), care sunt cunoscuți că pot provoca sensibilitate la unii pacienți. Acest lucru nu este similar cu hipersensibilitatea dentinară, care are loc ca urmare a expunerii dentinei (partea mai moale, interioară a dintelui). Discută cu medicul dentist despre sensibilitatea legată de albire dacă ai în vedere un tratament de albire a dinților. 

    Vezi Tratamentele de albire cauzează sensibilitatea pentru mai multe detalii

Întrebări frecvente despre eroziunea acidă

  • Ce este eroziunea acidă?

    Uzura smalțului, cauzată de acidul din dieta noastră, este denumită "uzura acidă". Chiar și expunerea dinților la patru "ocazii" acide pe tot parcursul zilei poate pune smalțul dinților în risc de eroziune acidă. În cazul în care smalțul este în pericol de eroziune acidă, adresează-te medicului stomatolog, pentru sfaturi legate de alimentație, cea mai bună modalitate de a consuma alimente și băuturi acide și cea mai bună rutină a igienei orale.

  • Ce cauzează eroziunea acidă?

    În timp, alimentele și băuturile acide pot cauza deteriorarea smalțului dinților. Acestea includ fructe și sucuri de fructe, băuturi carbogazoase, cafea sau ceai negru, vin și alimentele cu gust înțepător, cum ar fi ketchup sau sosul pentru salată. Pentru a ajuta la protejarea dinților împotriva eroziunii acide, discută cu medicul dentist și utilizează o pastă de dinți cu fluor special creată pentru persoanele expuse riscului de eroziune acidă, cum ar fi Sensodyne Pronamel. Adresați-vă medicului dentist pentru sfaturi cu privire la alimentație și la o bună rutină a igienei orale.

  • Poate eroziunea acidă să cauzeze sensibilitate dentară?

    Da. Eroziunea acidă poate contribui la uzura smalțului. Smalțul este stratul dur exterior al unui dinte. Deși este mai dur decât orice altă substanță din organism, cu timpul acesta se poate deteriora și poate expune stratul de dentină, ceea ce poate duce la sensibilitatea dinților.

Întrebări frecvente despre pastele de dinți destinate desensibilizării

Periuțele de dinţi din gama Sensodyne